
העריכה הספרותית שלי היא עריכה מעורבת. אני מעורבת בפרטים הגדולים והקטנים. דרך הערות והצעות בתהליך של פינג פונג מול מחברי הספר, לעולם לא אוכל להגיע לדקויות וליופי הספרותי שאני חותרת אליו.
- עינת קדם
- 5.11.2023
- einat.editor@gmail.com
- 054-7334403
בעמוד עריכה ספרותית אני מפרטת מגוון של פעולות ספרותיות שאני מפעילה על הטקסט בעריכה הספרותית שלי, בהתאם למקרה. אני לא מסתפקת בתיאור היתרונות בעריכה ספרותית ובפירוט כללי של מטרות בעריכה ספרותית. המטרה שלי היא לשקף. אני רוצה שהקוראים ידעו מה אני עושה. חשוב לי שיכירו את סגנון העריכה שלי.
העריכה הספרותית שלי היא עריכה מעורבת. אני מעורבת בפרטים הגדולים והקטנים. אני לא מעירה מה לא טוב בספר ואיך אני מציעה לשנות ואז מחכה שיחזירו לי – חוץ מנושאים מהותיים. אני פועלת. בעריכה הספרותית אני חיה את הטקסט תוך כדי עריכה. אני מרגישה אותו זורם בעורקיי. בשיטה הזו אני מוציאה את המיטב מהספר וממני.
בעריכה הספרותית אני מזהה את הפוטנציאל ומעצימה אותו. מחדדת את הרעיונות ומרימה אותם למעלה, מאירה אותם, חושפת אותם. גם גזע עץ הוא אומנות כשעדשת המצלמה לוכדת את יופיו, גם פנים חרושות קמטים הן יפות. המטרה היא לא לשכתב את הספר. כדי להביע יופי אומנותי צריך לדעת להשתמש בחומרים הקיימים ולהעצים אותו בשורה של פעולות. כל פעולה מותאמת למקרה ולמטרה.
היופי טמון בפרטים הקטנים. בהדגמות באתר שלי אני מציגה דוגמאות לשיקולים ספרותיים ולשוניים. לעולם לא הייתי יכולה להגיע לתוצאות ולדקויות האלה דרך הערות בתהליך של פינג פונג. הדרך היחידה עבורי לבטא את היופי היא לעשות זאת בעצמי.
בעריכת תוכן נכנסים לתכנים. טקסטים בעריכת תוכן הם טקסטים עם שינויים מתועדים וכך אני עובדת בכל סוגי הטקסט שאני עורכת. מחברי הספר לא מקבלים טקסט המשנה את פניו, אלא טקסט מנומק ומלוטש, ובכל מקרה, הם לא מאבדים שליטה. הם הפוסקים היחידים. הם, ולא אני.
מחברי ספר הפונים אליי עושים זאת משום שהם מרגישים שהם מיצו את תהליך הכתיבה ואין ביכולתם לתרום עוד לספר, והחל מהשלב הזה הם רוצים להעביר את הספר לעריכה. זה מזכיר לי שיחה עם מישהו שהתקשר אליי לפני זמן מה. "תגידי", הוא שאל אותי, "את נותנת שיעורי בית?" לא הבנתי על מה הוא מדבר. "את יודעת, אני שולח לך את הספר, וכל פעם את מעירה וכותבת לי מה לשנות ואני מחזיר לך. ככה אמרו לי שעושים במקומות אחרים".
"לא", השבתי, "אני עובדת אחרת. בשלב העריכה הראשון אני עורכת את הכול בעצמי ומסמנת נושאים לבירורים מולך. רק תוך כדי עריכה של הטקסט כולו מתקבלת התמונה במלואה. בסוף שלב העריכה הבסיסי אני מעלה מולך את השאלות שהתעוררו, לעיתים אני מבקשת השלמות ועיבוי על פי קווים מנחים, ועורכת את הכול בעריכה ספרותית ולשונית. בכל סבב של עריכה אני משפרת ומלטשת, וכמובן מעבירה להתרשמותך. זה תהליך שבו אתה מעורב, אבל לא הייתי קוראת לזה שיעורי בית. המטרה שלי היא לא ללמד אותך איך לערוך את הספר ולשפר אותו, אלא לקבל ממך מידע נוסף, פרטים, תשובות לשאלות, והשלמות לחומר הגלם שמסרת, שאותם אני עורכת".
"מצוין, נרגעתי", הוא צחק.
"עדיין היופי חי", מילים: חוה ניסימוב; לחן, הפקה ועיבוד: רועי סלמן; שירה: סי היימן. "הפרויקט 'עדיין היופי חי' כולל חמישה שירים של המשוררת חוה ניסימוב המופיעים בספרה השלישי 'אין בית לבית' (הוצאת עיתון 77, 2013). ניסמוב, ניצולת שואה המרבה לעסוק בנושא זה ביצירתה, מתארת סיטואציות ומצבים רגשיים הקשורים לזיכרונות ילדותה ולנקודת מבטה הייחודית […]" – מתוך אתר bandcamp