לפונים וללקוחות מובטחת
שמירה על סודיות וזכויות יוצרים

בעריכה ספרותית עם גישה אומנותית, "מילות חלל" הן מכרה זהב

ספרים על רקע ציור פלטת צבעים של אומנים במגוון צבעים, מדגימים גישה אומנותית בעריכה ספרותית.
הגישה המתאימה לעריכת ספרים בעריכה ספרותית ולשונית היא גישה אומנותית. להחליט שמילה מסוימת היא מילת חלל מיותרת, זה כמו להחליט שאחד הצבעים בפלטת הצבעים הזו מיותר.
בעריכת ספרים עם תכנים ספרותיים, לעיתים מילים שנחשבות למיותרות בעריכה לשונית עם גישה דידקטית, הן מכרה זהב בעריכה ספרותית עם גישה אומנותית.

והרי הודעה חשובה לציבור דוברי העברית. בשפה היפה שלנו יש עוד מילים חוץ מ'כזה' ו'כאילו!'… טוב לדעת: המילים 'כאילו' ו'כזה' נחשבות ל'מילות חלל' – מילים שנועדו למלא חלל בשטף הדיבור, לעיתים כדי להרוויח זמן ולחשוב מה להגיד בהמשך. מילים נוספות הממלאות תפקיד דומה הן 'בעצם', 'למעשה', 'באמת', 'ממש", "כביכול". 

מתוך פוסט של האקדמיה ללשון העברית, פייסבוק, 12.9.2022

פעם, אם מישהו השתמש במה שמכונה "מילות חלל", הייתי מתחלחלת. כותרת הדף באתר שלי שריכז מאמרי ניתוח של מילים הייתה "מילים מעצבנות בשפה העברית". על רבות מהן כתבתי קצת בהתנשאות ולגלוג. 

מאז עברתי מהפך. תוך כדי תיעוד של ביטויים רבים למדתי על המשמעויות השונות שלהם ומה הם משרתים. זה פתח לי את הראש. גיליתי למשל, של"כאילו" יש מטרות רבות. למשל, היא מגששת וממלאת את המשפט כדי לא להישמע תמציתיים ומרוחקים; יוצרת אווירה של קלילות וחיוניות; יוצרת נופך סיפורי; יוצרת קרבה עם השומעים; תורמת להבעת עניין גלויה בצד השני כדי שהשיחה לא תישמע נוקשה, מתנשאת, תובענית או יבשה או כמו ריאיון; מרככת את המסר בשיחה לא נעימה כדי לא להישמע לא רגישים, מעליבים או אכזריים; מנגישה את השירות ומרככת התנגדויות; מעצימה את הדרמה; מפחיתה את הדרמה; מציגה מבוכה והתפתלות; מדגישה גיחוך, ציניות, תמיהה, הפתעה, ועוד ועוד.

דוגמאות:

לירז לניסו: "אתה גם… אתה גם לא ממש הטעם שלי כאילו." "כאילו" מרכך את האמירה. מעיד על מבוכה. (מטומטמת, הוט 3)

רותי ברדוגו למשתתפת שפעלה לא בהתאם למשימה: "תזכרי שהטאבון הוא הנושא של הסיפור. אנחנו כאילו רוצים להרגיש את הטעמים שלו." (מאסטר שף, קשת 12). ה"כאילו" מרכך את הביקורת הסמויה 

נתנאל, על בר שצועקת עליו: "זה הגיוני כאילו?". (האח הגדול, רשת 13). "כאילו" מדגיש את הציניות והלגלוג. 

החברה של ג'קי לג'קי: "וכאילו לו את הכי צריכה להגיד. הכי כל הזמן את צריכה להגיד לו." (אחותי ג'קי 1 הוט בידור ישראלי). "כאילו" מדגיש את האמירה. 

האקדמיה כותבת בכותרת הפוסט: "תפסיקו להגיד כזה וכאילו אם אתם לא מתכוונים לזה". אבל המילים יוצאות לנו מהפה באופן טבעי ומשדרות כוונות שלא תמיד אנחנו מודעים להן, ובספר, לעיתים הן מביעות סגנון אישי של הכותב או של הדמות. אני לא מתכוונת ספציפית ל"כאילו" אלא לעיקרון של בחינת המילים ומשמעותן. בעריכה ספרותית אני רוצה להיכנס לכוונות הפסיכולוגיות הלא מודעות ולחדד אותן. אני רוצה שהספר שאני עורכת ידמה את המציאות הטבעית בחוץ, של מילים של הדמויות שאותן הגו המחבר או המחברת ושאותן אני מחדדת. 

אני לא רוצה טקסטים שבהם הדיבורים בין הדמויות יהיו יעילים ותמציתיים. לא רק שזה משעמם, זה פוגע באמינות ובדיוק. 

לסיכום, לפעמים מילים שנחשבות למיותרות בעריכה לשונית עם גישה נוקשה, ולכן הן נמחקות אוטומטית ומחפשים להן חלופות מקובלות או גבוהות, הן מכרה זהב בעריכה ספרותית עם גישה אומנותית. עריכה שעובדת לפי הגישה הפתוחה והחוקרת היא עריכה טובה ומדויקת. 

צילום של עץ גבוה בפארק בצפון ישראל המתפצל לשני ענפים עבים בימין ושמאל, בין הענפים ספרים, מדגים את שתי הזרועות בעריכת ספר עם תכנים ספרותיים - עריכה ספרותית ועריכה לשונית.
מאמרים על עריכה ספרותית ועריכה לשונית של ספרים
ספרים צבעוניים על דשא עם שורשים חשופים באדמה, ומעליהם שמיים עם עננים, מדגימים עריכת ספרים יסודית החודרת לשורשים.
עריכת ספרים - מאמרים על עריכה לשונית ועריכה ספרותית
גדמי עצים בפארק המשמשים כספסלים ומעליהם אגרטלים ופרחים וביניהם ספרים, מדגימים מגוון שיקולים והכרעות בעריכה ספרותית ועריכה לשונית.
הדגמות של שיקולים והכרעות בעריכה ספרותית ולשונית
כביסה צבעונית בבית קרקע וספרים בגיגית על אדן חלון פתוח מעל צמחייה, מדגימים עריכה ספרותית ולשונית הלוכדת רגעים ומציגה אותם באותנטיות.
דוגמאות של סיפורים ערוכים בעריכה ספרותית ולשונית
שני פילים עומדים זה מול זה, ומעל החדק והגוף מונח ספר פתוח, מדגימים את יציבותה של יצירה משילוב בין עריכה ספרותית ועריכה לשונית.
המלצות ותגובות על עריכה ספרותית ולשונית וכתיבה
כיסא נדנדה מנצרים בשדה ודפי עריכה לשונית עפים ברוח, מדגימים עריכה לשונית חיה, טבעית וגמישה.
עריכה לשונית – מאמרים על עריכה לשונית של טקסטים