לפונים וללקוחות מובטחת
שמירה על סודיות וזכויות יוצרים
לפונים וללקוחות מובטחת שמירה על סודיות וזכויות יוצרים

התרמית חלק 1 – הדגמת עריכה ספרותית ולשונית של סיפור

ספרים מונחים על גזעים וענפים מתפתלים ביער, המסתעפים זה בזה, מדגימים עריכה ספרותית ולשונית הפועלת בספר כגוף בעל איברים מסתעפים.
עריכה ספרותית ולשונית פועלת בספר פועלת כגוף בעל איברים מסתעפים, כל איבר קשור לאחר בקשר בלתי נפרד.

הקטעים הבאים לקוחים מסיפור קצר שכתבה חברה שמתנסה בכתיבה והיא אישרה לי להדגים על הטקסט שלה עריכה לשונית וספרותית כאן באתר. הסיפור דמיוני ואין קשר בינו לבין המציאות. 

ההפרדה בין שתי העריכות לא טבעית לי, ובמקרים רבים תיקון או הימנעות מתיקון שהכנסתי תחת הכותרת "עריכה לשונית" הם למעשה שיקולים ספרותיים, אך ההשוואה מלמדת על קצה המזלג, וכך גם שתי ההדגמות האחרות באתר, מה עושה עורך ספרותי. ההפרדה מדגימה את העקרונות הבאים:

  1. התרכזות בעריכה לשונית בלבד לא מממשת את הפוטנציאל הגלום ביצירה.
  2. עריכה ספרותית המשלבת עריכה לשונית במינון מצומצם ועל ידי אותו עורך או עורכת ספרותית שהיא גם עורכת לשונית, היא העריכה המומלצת. 
  3. ברוב המקרים השימוש בסימני פיסוק קשור לשיקולים ספרותיים.
  4. הגדרה מדויקת יותר של העריכה השנייה היא עריכה ספרותית ולשונית, ולא עריכה לשונית וספרותית, משום שהעריכה הלשונית נעשית תוך כדי עריכה ספרותית ולא להפך.
  5. עריכה ספרותית מקצועית שומרת על הרעיונות ועל קולו של המחבר / המחברת.
 
בחלק 2 (פסקאות 5-11) וחלק 3 (12 עד הסוף) אני מציגה עריכה ספרותית ולשונית, שיקולים והכרעות של הסיפור.

התרמית - הסיפור המקורי 

שמוליק תירוש, מנהל מרכז השיטור של כפר תבור, קבע עם עליזה רוזנפלד בדיוק בשעה 12 בצוהריים בקפה גרג במרכז המסחרי של המושבה. יותר נכון, עליזה התקשרה ואמרה באיזו שעה היא רוצה לראות אותו. בגילה הרם, 95, היא אוכלת צוהריים בשעה קבועה. היא הייתה שמחה לדבר עם שמוליק באותה העת, ולעליזה אי אפשר לסרב.

כשהתקרב לבית הקפה, כבר ראה אותה יושבת ושותה מים מכוס שקופה. היא תמיד מטופחת: שרשרת פנינים לצווארה, לבושה שמלה, וסיכת ראש משובצת פנינים תופסת את שערה הקצר והלבן. כשהיא הבחינה בו, היא הפסיקה ללגום מן הכוס ונופפה אליו.

"שב שמוליק", היא הורתה על הכיסא שמולה.

שמוליק לא הספיק להתיישב וכבר מלצרית ניגשה עם תפריט.

שמוליק חייך אליה ואמר: "אין צורך בתפריט. אזמין כריך סלמון, המנה האהובה עליי, בבקשה". 

המלצרית לקחה את התפריט והסתלקה.

"צוהריים טובים עליזה, האם אינך מזמינה דבר?"

"ברור שהזמנתי! המנה שלי תגיע עם שלך. השירות כאן מצוין".

שמוליק הרים את הקנקן ומזג לעצמו מים. הוא לגם את המים במהירות. לעיתים בעבודתו הוא שוכח לשתות, ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל.

"אני בטוחה שהיא רצחה אותם".

שמוליק הרחיק את הכוס משפתיו והניחה על השולחן העגול.

"עליזה, על מי את מדברת? יש רוצחים בכפר השלו הזה?"

"רצח יש בכל מקום, אך לפעמים הוא מוסווה בתאונה או בהתאבדות".

שמוליק התרווח בכיסאו. הוא יודע שעם ההיגיון הבריא של עליזה אי אפשר להתווכח. על כל טיעון יש לה טיעון נגדי.

עליזה לקחה נשימה עמוקה.

"הייתי בשבעה על עדי צפירה. הייתי בטוחה שהאימא לא תפסיק לבכות, ובייחוד שרק בשנתיים האחרונות מתו עוד שני ילדים במשפחה: אחד בטביעה והשני מהרעלת מזון. אני בטוחה שאם יוציאו את הגופה של רביד וינתחו אותה, יגלו שהוא בכלל הורעל."

שמוליק עיקם את אפו. "עליזה, אני מחבב מאוד אותך. אני חושב שהשתגעת לחלוטין. איני מתכוון לחקור אישה באבל כבד, שאיבדה בשלוש שנים שלושה ילדים."

"זאת בדיוק הנקודה," קטעה אותו עליזה. "כשמת ילד אחד, מגוננים על השאר. איך השאירו את עדי ברכב סגור ביום חמסין?"

עליזה בחנה את פניו של שמוליק. שמוליק משך בכתפיו ואמר: "בסדר, מה המניע? אני מכיר את מזי. היא אישה בריאה בנפשה, נעימה ומסבירת פנים."

עליזה החלה לצחוק וכבשה את צחוקה בכף ידה.

"שיגעון לא רואים כלפי חוץ. כולנו הולכים עם מסכות על הפנים. חוץ מזה, כשיש קשיים כלכליים, הכול אפשרי. אתה זוכר את המקרה של ההוא שרצח את הוריו כדי לזכות בכספי הירושה להחזרת חובות על הימורים?"

עליזה עצרה את דבריה כדי לבחון את תגובתו של שמוליק. שמוליק מזג לעצמו ולעליזה עוד כוס מים. הוא הסתכל לתוך עיניה הכחולות של עליזה.

"מה את יודעת?"

"כעת אתה מתחיל לדבר לעניין", אחזה עליזה בכוס ולגמה ממנה.

"מזי ומשה שקעו בחובות לפני כמה שנים לאחר שפשט משה את הרגל. הם לפני ארבע שנים ביטחו את ילדיהם בסכום כסף גדול מאוד. ואז הילדים התחילו למות זה אחר זה. אם לא תעצור אותה, גם הבת היחידה שנותרה תיעלם מן העולם הזה".

"ואיך את יודעת הכול?"

"קורמן הוא סוכן הביטוח שלי. כשבאתי לחדש את הביטוח על הדירה שלי, יצאה מזי מן המשרד שלו מחויכת. כשישבתי ליד השולחן של קורמן, ראיתי טפסים מונחים על השולחן. כשקורמן קם להביא את הטפסים שלי, הצצתי בטפסים שעל השולחן. ראיתי את שמות הילדים. אני יודעת לחבר אחד ועוד אחד."

"את משהו, עליזה", חייך אליה שמוליק, וחשף טור שיניים לבנות, "בכל יום את משתבחת". עליזה החזירה לו חיוך.

באותו רגע ניגשה המלצרית עם מגש עגול בידיה, ועליו המנות שהזמינו שמוליק ועליזה.

התרמית / גם בכפר השלו הזה - הסיפור לאחר עריכה ספרותית ולשונית

שמוליק תירוש, מנהל מרכז השיטור של כפר תבור, קבע עם עליזה רוזנפלד בדיוק בשעה 12 בצוהריים בקפה גרג במרכז המסחרי של המושבה. יותר נכון, עליזה התקשרה ואמרה באיזו שעה היא רוצה לפגוש אותו. בגילה הרם, 95, היא אמרה, היא אוכלת בשעות קבועות והיא תשמח לדבר איתו בשעה של ארוחת הצוהריים, ולעליזה אי אפשר לסרב.

כשהתקרב לבית הקפה כבר ראה אותה יושבת ושותה מים מכוס שקופה. תמיד היא מטופחת. שרשרת פנינים לצווארה, לבושה בשמלה עם פרחים גדולים, וסיכת ראש משובצת פנינים תופסת את שערה הלבן הקצר. כשהבחינה בו היא הפסיקה ללגום מהכוס ונופפה אליו.

"שב שמוליק", היא הורתה על הכיסא שמולה. 

שמוליק לא הספיק להתיישב, וכבר מלצרית ניגשה אליו עם תפריט.

"אין צורך בתפריט", הוא חייך אליה, "אזמין כריך סלמון בבקשה, המנה האהובה עליי".

המלצרית לקחה את התפריט והלכה.

"צוהריים טובים עליזה, את לא מזמינה כלום?" שמוליק שאל.

"כבר הזמנתי, המנה שלי תגיע עם שלך. השירות כאן מצוין".

שמוליק הרים את הקנקן ומזג לעצמו מים. הוא לגם במהירות. לפעמים בעבודה הוא שוכח לשתות, ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל.

דקה של שתיקה. שמוליק מתבונן בפניה של עליזה שהפכו להיות רציניות, מסמן לה בעיניו שהוא מקשיב.

"אני בטוחה שהיא רצחה אותם", היא אמרה.

הוא הרחיק את הכוס משפתיו והניח אותה על השולחן. "על מי את מדברת? יש רוצחים בכפר השלו הזה?"

"אתה יודע שרצח יש בכל מקום. גם אצלנו ביישוב. אדם מתוחכם יכול להסוות את זה כתאונה או התאבדות".

שמוליק התרווח בכיסאו. "אוקי, תמשיכי".

עליזה לקחה נשימה עמוקה. 

"הייתי שם בשבעה. הייתי בטוחה שהיא לא תפסיק לבכות על הבן שלה, אבל כלום, היא לא הזילה דמעה. אתה מבין מה קורה כאן? ילד אחד מת בטביעה, הילד השני מת כי שכחו אותו ברכב, זה לא קורה סתם. אתה חייב לחקור אותה. את שניהם. את האימא ואת האבא".

שמוליק קימט את מצחו. "עליזה, אני מאוד מחבב אותך אבל אני חושב שהשתגעת לגמרי. אני לא מתכוון לחקור הורים באבל שאיבדו שני ילדים".

"זאת בדיוק הנקודה", עליזה אמרה. "ההיגיון אומר שאם ילד מת, ההורים ישמרו עוד יותר על הילדים שלהם ויגוננו עליהם. אז איך יכול להיות שהיא השאירה את עדי ברכב סגור ביום חמסין?"

שמוליק משך בכתפיו. "נניח שאת צודקת. אבל מה המניע? אני מכיר את מזי. לא הבחנתי בסימנים להפרעה נפשית או לאיזו הפרעה באישיות".

"אתה יודע איך זה", עליזה אמרה, "לפעמים אפילו בתוך המשפחה זה קשור לכסף. אתה זוכר את ההוא שרצח את ההורים שלו? למה הוא עשה את זה? כדי לקבל את הכספים מהירושה ולשלם על חובות שלו מהימורים".

היא עצרה את דבריה כדי לבחון את תגובתו. שמוליק מזג לעצמו ולה עוד כוס מים, מסתכל לתוך עיניה הכחולות.

"בסדר, אבל איך זה קשור למזי?" הוא שאל.

"לפני ארבע שנים היא ובעלה ביטחו את הילדים בסכומים מאוד גבוהים, ואז משה פשט את הרגל והם נכנסו לחובות. ופתאום הילדים מתים אחד אחרי השני. שמוליק, תשמע מה אני אומרת לך. אם אתה לא עוצר אותם, הבאה בתור זאת הבת".

"איך את יודעת על כל זה?"

"בזמנו הגעתי למשרד של קורמן כדי לחדש את הביטוח על הבית. בדיוק כשאני נכנסת אני רואה את מזי יוצאת משם עם חיוך. ראיתי על השולחן טפסים. ביקשתי מקורמן שיביא לי כוס מים והצצתי בהם. ואז ראיתי את השמות של הילדים. של שלושתם. רביד, עדי ומיכל. מסכנים, איזה מסכנים. אתה חייב לעשות משהו", שפתיה רעדו.

שמוליק הרגיש את הדם אוזל מפניו. באותו רגע ניגשה אליהם המלצרית עם מגש האוכל.

צילום תקריב של שני ענפים עבים, עליון ותחתון, עם ירוקת חיה, על הענף התחתון מונח ספר בכריכה אדומה, מדגים יציבות ויופי של הטבע ועריכה ספרותית ולשונית מקצועית.
עריכה ספרותית טובה יודעת מתי להתקרב ליצירה ולהבליט את פרטיה. המומחיות מתבטאת בבחירה ובמינון.

פסקה 1 - מקור

שמוליק תירוש, מנהל מרכז השיטור של כפר תבור, קבע עם עליזה רוזנפלד בדיוק בשעה 12 בצהריים בקפה גרג במרכז מסחרי של המושבה . יותר נכון עליזה התקשרה ואמרה באיזה שעה היא רוצה לראות אותו. בגילה הרם 95 היא אוכלת צהריים בשעה קבועה. היא היתה שמחה לדבר עם שמוליק באותה העת. ולעליזה – אי אפשר לסרב..

עריכה לשונית 1

שמוליק תירוש, מנהל מרכז השיטור של כפר תבור, קבע עם עליזה רוזנפלד בדיוק בשעה 12 בצהריים בצוהריים בקפה גרג במרכז מסחרי המסחרי של המושבה . המושבה. יותר נכון נכון, עליזה התקשרה ואמרה באיזה באיזו שעה היא רוצה לראות אותו. בגילה הרם 95 הרם, 95, היא אוכלת צהריים צוהריים בשעה קבועה. היא היתה הייתה שמחה לדבר עם שמוליק באותה העת, ולעליזה – ולעליזה אי אפשר לסרב.. לסרב.

  1. צהריים: עפ"י כללי הכתיב המלא החדשיםצוהריים
  2. במרכז מסחרי של המושבה . 1) מכיוון שזאת מושבה יש להניח שיש בה מרכז מסחרי אחד, ובנוסף נכתב "של המושבה", לכן יש ליידע: במרכז המסחרי 2) ביטול רווח לפני הנקודה: של המושבה.
  3. יותר נכון עליזה: נדרש פסיק – יותר נכון, עליזה 
  4. באיזה: התאמה לשם העצם בנקבה "שעה" – באיזו (לעיתים צריך להשאיר את אי ההתאמה)
  5. בגילה הרם 95 היא: נדרשים פסיקים בין שני חלקי המשפט – בגילה הרם, 95, היא
  6. היתה: עפ"י כללי הכתיב המלאהייתה
  7. ולעליזה – : אין צורך בקו המפריד 
  8. לסרב.. – נקודה אחת במקום שתיים. לסרב. 

עריכה ספרותית ולשונית 1 - כולל התיקונים בימין

שמוליק תירוש, מנהל מרכז השיטור של כפר תבור, קבע עם עליזה רוזנפלד בדיוק בשעה 12 בצוהריים בקפה גרג במרכז המסחרי של המושבה. יותר נכון, עליזה התקשרה ואמרה באיזו שעה היא רוצה לראות לפגוש אותו. בגילה הרם, 95, היא אמרה, היא אוכלת צוהריים בשעה קבועה. בשעות קבועות היא הייתה שמחה לדבר עם שמוליק באותה העת והיא תשמח לדבר איתו בשעה של ארוחת הצוהריים, ולעליזה אי אפשר לסרב.

  1. "באיזו שעה היא רוצה לראות אותו" – בהמשך יתברר שזוהי פגישה לצורך מסירת מידע, לכן עדיף: "באיזו שעה היא רוצה לפגוש אותו".
  2. "בגילה הרם, 95, היא אוכלת צוהריים בשעה קבועה" – יש להניח שהשעות הקבועות הן מאפיין קבוע של עליזה בכל הארוחות ולא רק בארוחת הצוהריים, לכן: "בגילה הרם, 95, היא אוכלת בשעות קבועות".
  3. "היא הייתה שמחה לדבר עם שמוליק באותה העת" – מכיוון שעליזה היא זו שהתקשרה לשמוליק וביקשה להיפגש איתו ב–12, אפשר לכתוב בגוף שלישי מה היא אמרה לו מבלי לצטט אותה. זה אופן מסירה ייחודי ומעניין שנמסר מנקודת מבטו של שמוליק: "בגילה הרם, 95, היא אמרה, היא אוכלת בשעות קבועות והיא תשמח לדבר איתו בשעה של ארוחת הצוהריים".

פסקה 2 - מקור

כשהתקרב לבית הקפה, כבר ראה אותה יושבת ושותה מים מכוס שקופה. היא תמיד מטופחת: שרשרת פנינים לצווארה, לבושה שמלה וסיכת ראש משובצת פנינים תופסת את שיערה הקצר והלבן. שהיא הבחינה בו – היא הפסיקה ללגום מן הכוס ונופפה אליו.

עריכה לשונית 2

כשהתקרב לבית הקפה, הקפה כבר ראה אותה יושבת ושותה מים מכוס שקופה. היא תמיד מטופחת: שרשרת פנינים לצווארה, לבושה שמלה שמלה, וסיכת ראש משובצת פנינים תופסת את שיערה שערה הקצר והלבן. שהיא כשהיא הבחינה בו – בו היא הפסיקה ללגום מן הכוס ונופפה אליו.

  1. "כשהתקרב לבית הקפה,": הפסיק שובר את הזרימה הטבעית ויוצר דידקטיות. 
  2. "לבושה שמלה וסיכת ראש תופסת": חשוב להוסיף פסיק אחרי "שמלה", אחרת בקריאה ראשונה מבינים כאילו היא לבושה שמלה וסיכת ראש: לבושה שמלה, וסיכת ראש תופסת. במקרים רבים אחרים הוספת פסיק מסרבלת את המשפט, לכן עדיף שהכרעות מהסוג הזה ייעשו בעריכה ספרותית שבה לעורך / לעורכת יש ידע לשוני.
  3. שיערה: עפ"י כללי הכתיב המלא: "שיער" (שֵׂעָר) ב-י' אחת, אבל בשייכות נקבה (שְׂעָרָהּ) "שערה". יש שכותבים "שיערה" מתוך בחירה.
  4. שהיא הבחינה בו – : 1) כאשר היא הבחינה בו, לכן כשהיא. 2) אין צורך בקו המפריד אחרי "בו": כשהיא הבחינה בו.

עריכה ספרותית ולשונית 2 - כולל התיקונים בימין

כשהתקרב לבית הקפה כבר ראה אותה יושבת ושותה מים מכוס שקופה. היא תמיד היא מטופחת. שרשרת פנינים לצווארה, לבושה שמלה, בשמלה עם פרחים גדולים, וסיכת ראש משובצת פנינים תופסת את שערה הקצר והלבן הלבן הקצר. כשהיא הבחינה בו, היא הפסיקה ללגום מהכוס ונופפה אליו.

  1. "היא תמיד מטופחת" – כש"תמיד" ממוקמת כאן זה יוצר דגש על "היא", ובמקרה הזה חשוב שהדגש יהיה על "תמיד": "תמיד היא מטופחת".
  2. "לבושה שמלה," – השמלה עצמה לא מבטאת את המאפיין שלה כאישה מטופחת, לכן כדאי להוסיף מאפיין כלשהו של השמלה – בד איכותי, הדפס שמעיד על חשיבה קפדנית בבחירת הבגד או על חגיגיות, או כל מאפיין אחר. בנוסף, התיאור מחיה את הדמות בעיני הקורא והוא מקבל עליה מידע נוסף.
  3. "שערה הקצר והלבן" – באופן התיאור הזה יש תחושה של רשימה ומלאכותיות. שערה הלבן הוא המאפיין העיקרי הבולט של עליזה עקב גילה, ואחריו יבוא התיאור של השיער הקצר ואין צורך ב-ו' החיבור: "שערה הלבן הקצר".
  4. "כשהיא הבחינה בו" – אפשר לוותר על "היא", וכך הטקסט זורם יותר: "כשהבחינה בו".

פסקה 3 - מקור

"שב שמוליק",היא הורתה על הכיסא שמולה. שמוליק לא הספיק להתיישב וכבר מלצרית ניגשה עם תפריט. שמוליק חייך אליה, ואמר : "אין צורך בתפריט. אזמין כריך סלומון, המנה האהובה עלי בבקשה". המלצרית לקחה את התפריט והסתלקה.

עריכה לשונית 3

"שב שמוליק",היא היא הורתה על הכיסא שמולה. שמוליק לא הספיק להתיישב וכבר מלצרית ניגשה עם תפריט. שמוליק חייך אליה, ואמר : אליה ואמר: "אין צורך בתפריט. אזמין כריך סלומון סלמון, המנה האהובה עלי עליי, בבקשה". המלצרית לקחה את התפריט והסתלקה.

  1. "שב שמוליק",היא: פתיחת רווח לפני "היא": "שב, שמוליק", היא
  2. שמוליק חייך אליה, ואמר : 1) אין צורך בפסיק לפני "ואמר". 2) ביטול רווח לפני הנקודתיים. שמוליק חייך אליה ואמר:
  3. סלומון: תיקון ל(דג) סלמון
  4. המנה האהובה עלי בבקשה: 1) עפ"י כללי הכתיב המלאעליי. 2) פסיק לפני "בבקשה". המנה האהובה עליי, בבקשה.

עריכה ספרותית ולשונית 3 - כולל התיקונים בימין

"שב שמוליק", היא הורתה על הכיסא שמולה. שמוליק לא הספיק להתיישב, וכבר מלצרית ניגשה אליו עם תפריט. שמוליק חייך אליה ואמר: "אין צורך בתפריט", הוא חייך אליה, "אזמין כריך סלמון בבקשה, המנה האהובה עליי" בבקשה". המלצרית לקחה את התפריט והסתלקה והלכה.

  1. "שב שמוליק" – במקרה הזה לא הוספתי פסיק לפני הפנייה. זהו שיקול ספרותי מכוון.
  2. "שמוליק חייך אליה ואמר: 'אין צורך בתפריט' –אופן המסירה הזה אפשרי, אבל במקרה הזה בעיניי זה משעמם, לעומת: "אין צורך בתפריט, הוא חייך אליה". לא שיניתי את הרעיון, רק את המיקום. כמו כן, לא תמיד חייבים את "אמר", ולעיתים פעלים אחרים כמו "חייך אליה" + האמירה מחליפים אותו.
  3. "אזמין כריך סלמון, המנה האהובה עליי, בבקשה": "בבקשה" נראה לי פחות מתאים אחרי "המנה האהובה עליי", אפשר להוסיף את המילה אחרי ההזמנה, וכאן אין צורך בפסיק לפניה ("אזמין כריך סלמון, בבקשה, המנה האהובה עליי"), זה יוצר עודף של פסיקים ותחושה של דידקטיות. "אזמין כריך סלמון בבקשה, המנה האהובה עליי".
  4. "המלצרית לקחה את התפריט והסתלקה" – "הסתלקה" היא מילה טעונה לדעתי, שעולה ממנה אווירה של ניכור, וכאן יש אווירה נעימה, ולדבריה של עליזה (בהמשך) השירות מצוין: המלצרית לקחה את התפריט והלכה.

פסקה 4 - מקור

  "צהריים טובים עליזה, האם אינך מזמינה דבר"?
"ברור שהזמנתי!! המנה שלי תגיע עם שלך. השרות כאן מצויין".
שמוליק הרים את הקנקן, ומגז לעצמו מים. הוא לגם את המים במהירות. בעבודתו הוא שוכח לשתות לעתים, ואז, בהפסקה, הוא שותה כמו גמל.

עריכה לשונית 4

"צהריים צוהריים טובים עליזה, האם אינך מזמינה דבר"? דבר?" 
"ברור שהזמנתי!! שהזמנתי! המנה שלי תגיע עם שלך. השרות השירות כאן מצויין מצוין".
שמוליק הרים את הקנקן, הקנקן ומגז ומזג לעצמו מים. הוא לגם את המים במהירות. לעיתים בעבודתו הוא שוכח לשתות לעתים, ואז, בהפסקה, ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל.

  1.   "צהריים טובים עליזה," 1) ביטול הרווח לפני המילה צהריים. 2) עפ"י כללי הכתיב המלא החדשיםצוהריים. 3) עורכי לשון נוהגים לשים פסיק לפני השם ("צוהריים טובים, עליזה,"). בעיניי זה מייגע ופוגע בזרימה, בייחוד כשכבר יש פסיק אחד אחרי "עליזה", ולכן במקרים מסוימים אני מעדיפה לוותר עליהם: "צוהריים טובים עליזה,
  2. דבר"? מיקום סימן השאלה בתוך המירכאות: דבר?"
  3. ברור שהזמנתי!!: אין צורך בשני סימני קריאה: ברור שהזמנתי! (שיקול ספרותי. בעריכה הספרותית אבטל את סימן הקריאה)
  4. השרות: עפ"י כללי הכתיב המלא – שירות עם י'
  5. מצויין: מצוין נכתבת ב-י' אחת
  6. הרים את הקנקן, ומגז: 1) אין צורך בפסיק אחרי "הקנקן". 2) תיקון שגיאה בהקלדה – ומזג
  7. לעתיםעפ"י כללי הכתיב המלא החדשיםלעיתים
  8. בעבודתו הוא שוכח לשתות לעיתים: סדר המילים העדיף: לעיתים בעבודתו הוא שוכח לשתות / בעבודתו לעיתים הוא שוכח לשתות / בעבודתו הוא לעיתים שוכח לשתות. (שיקול ספרותי)
  9. ואז, בהפסקה, הוא שותה כמו גמל: אין צורך בשני הפסיקים, זה שובר את הרצף – ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל.

עריכה ספרותית ולשונית 4 - כולל התיקונים בימין

"צוהריים טובים עליזה, האם אינך מזמינה דבר?" את לא מזמינה כלום?" שמוליק שאל.
"ברור שהזמנתי! כבר הזמנתי, המנה שלי תגיע עם שלך. השירות כאן מצוין".
שמוליק הרים את הקנקן ומזג לעצמו מים. הוא לגם את המים במהירות. בעבודתו הוא לעיתים לעיתים בעבודה הוא שוכח לשתות ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל.

  1. "האם אינך מזמינה דבר?" – נשמע לי מליצי, אלא אם כן הסיפור כולו נכתב בסגנון שמאפיין את הדוברים, את התקופה וכו'. אני מדמה את זה לשיחה רגילה בין שני אנשים, להבדיל משפתו של המספר: "את לא מזמינה כלום?" גם אם "כלום" הוא משהו, הוא נתפס כ"שום דבר" ומקובל.
  2. "ברור שהזמנתי!". אם שמוליק היה שואל: "לא הזמנת?" בעבר, התשובה הזאת מתאימה (ובמקרה כזה הייתי מוותרת על סימן הקריאה, ובכל מקרה זהו שיקול ספרותי), אבל הוא שאל "את לא מזמינה כלום?" בהווה, ועל כך התשובה היא: "כבר הזמנתי,", עם פסיק לפני המשפט הבא.
  3. "שמוליק הרים את הקנקן ומזג לעצמו מים. הוא לגם את המים במהירות" – יש כאן חזרה שיוצרת דידקטיות, ולכן: "שמוליק הרים את הקנקן ומזג לעצמו מים. הוא לגם במהירות".
  4. "לעיתים בעבודתו הוא שוכח לשתות ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל" – אני מעדיפה כאן את "לפעמים" הפשוט. "בעבודתו" יוצר ריחוק. נראה לי טבעי יותר: "לפעמים בעבודה הוא שוכח לשתות, ואז בהפסקה הוא שותה כמו גמל", כאילו הדברים באים בשמו.
גדמי עצים בפארק המשמשים כספסלים ומעליהם אגרטלים ופרחים וביניהם ספרים, מדגימים מגוון שיקולים והכרעות בעריכה ספרותית ועריכה לשונית.
הדגמות של שיקולים והכרעות בעריכה ספרותית ולשונית
כביסה צבעונית בבית קרקע וספרים בגיגית על אדן חלון פתוח מעל צמחייה, מדגימים עריכה ספרותית ולשונית הלוכדת רגעים ומציגה אותם באותנטיות.
דוגמאות של סיפורים ערוכים בעריכה ספרותית ולשונית
צילום של עץ גבוה בפארק בצפון ישראל המתפצל לשני ענפים עבים בימין ושמאל, בין הענפים ספרים, מדגים היבטים בעריכה ספרותית.
עריכה ספרותית - מאמרים והדגמות
ספרים צבעוניים על דשא עם שורשים חשופים באדמה, ומעליהם שמיים עם עננים, מדגימים עריכת ספרים יסודית החודרת לשורשים.
עריכת ספרים - מאמרים והדגמות
שני פילים עומדים זה מול זה, ומעל החדק והגוף מונח ספר פתוח, מדגימים את יציבותה של יצירה משילוב בין עריכה ספרותית ועריכה לשונית.
המלצות ותגובות על עריכה ספרותית ולשונית וכתיבה
כיסא נדנדה מנצרים בשדה ודפי עריכה לשונית עפים ברוח, מדגימים עריכה לשונית חיה, טבעית וגמישה.
עריכה לשונית - מאמרים ומידע